Diana van Loo-Karsijns

Diana van Loo-Karsijns

Ik ben dus doula Diana. Hier wil ik me een beetje voorstellen, zoals je dat doet als je elkaar wilt leren kennen. Onder het genot van een kopje koffie of thee met iets lekkers er bij. Of een glaasje alcohol met een knabbeltje...
Daar ben ik wel van: gezelligheid, samen iets drinken en eten. Het beste begin om elkaar te leren kennen. Daar heeft onze huidige kerkgemeente ons ook mee binnengehaald... samen eten en drinken, praten over alles, gezelligheid, eerlijkheid en vertrouwen.

Maar goed. Ik wandel al een poosje rond op deze aardkloot en heb in die tijd enorm veel verschillende dingen gezien en gedaan. Ook enorm veel verschillende mensen ontmoet, kennissen gemaakt, vrienden gemaakt, maar ook vervreemding opgeroepen, afstand geschapen. Hoezeer ik m’n best ook doe om met iedereen door één deur te kunnen, toch kan er met sommigen iets wringen. Daarom is elkaar leren aanvoelen ook zo belangrijk. Dat geldt zeker voor een doula en haar cliënt(en). Voor zo een persoonlijke tijd samen en intieme gebeurtenissen die je gaat delen samen.

Nico-Dirk is mijn man sinds 1997 en ziel-verwant sinds 1995, en we mochten van 2001 tot 2015 samen vier kinderen krijgen. Debora, Jonathan, Salomé en Hadassah. Onze cadeaus en trots. Deze vijf zijn mijn achterban en vangnet. We wonen met z’n zessen in Dordrecht, dat daarmee mijn uitvalsbasis is voor mijn werk. Binnen twee minuten zit ik op de snelweg, dus mijn geplande uiterste aanrij-tijd van een uur, kan me ver brengen...

De rest van onze dierentuin zijn een paar honden en een paar kippen. Heerlijk verse eitjes waarvan je zeker bent waar ze vandaan komen. Ooit wordt de dierentuin uitgebreid, maar voorlopig moet er iets te dromen blijven.
Die dromen maken het leed van mijn gebutste lijf dragelijker. Je kunt me dus tegenkomen terwijl ik heel langzaam opsta of rondloop, dan is het tijd voor rust en een beetje liefde. Ik ga namelijk óf aan, óf uit. Tussendoor is erg lastig voor me. Onze plantentuin is een daardoor een passie van me voor op de langere termijn, waar ik dus hopelijk weer snel echt in kan werken.

We zijn lid van de Open Hof kerk in Dordrecht. Een geloofsfamilie die elkaar vasthoudt in goede en slechte tijden. Uiteraard is er altijd en overal wel iets wat je tegen de haren in strijkt, maar we komen er altijd weer uit en blijken dan gegroeid te zijn als mens. Uit deze groep lieve mensen kan ik vrienden aanspreken als ik zelf ergens mee zit, of als ik iets heb meegemaakt dat me diep raakt. Mijn achterban, naast mijn sterke gezin.

Mijn doula-reis begon toen ik hoorde dat mijn schoonzusje (vers geadopteerd uit een vervolg-land ver-weg) zwanger was en uitgerekend in de zomervakantie. Niemand anders kon er bij zijn, om elk eigen legitieme redenen, en dus zou ik komen. En niet alleen omdat er niemand anders was. Dit leek me een grote eer en geweldige gebeurtenis om mee te mogen maken. En dat was ook zo. Toen mijn aanwezigheid alleen al zo’n rust bracht en impact had op het verloop van de bevalling, bedacht ik me: “Je moet hier je wérk maar van kunnen maken!”
En dat kon.

Bij de Doula opleiding In Bloei in Rotterdam (nu Delft) heb ik een jaar later mijn opleiding gevolgd. Niet alleen omdat het het dichtst bij was, maar ook omdat mijn eigen doula-fotograaf daar docent is! Ik kwam in de leukste en liefste groep vrouwen die ik ooit ben tegengekomen. Mijn klas. Trots op ons! Maar ook de groep al eerder afgestudeerde doula’s die ik later tegenkwam in kleinere specifieke groepen: de doula’s van Zuid-Holland, de Christelijke doula’s van Nederland, de doula’s van de Drechtsteden... Niet alleen van In Bloei maar ook van andere opleidingen. We zijn allemaal gelijk en toch allemaal anders. Ieder z’n eigen insteek en specialisme. Een sterke groep. Klaarstaand om te helpen op emotioneel vlak om iedereen positief op hun bevalling terug laten te kijken.

Met sommigen van deze prachtige groep mensen heb ik een band opgebouwd die het mogelijk maakt om feedback op mijn werk te vragen en een opbouwend en eerlijk antwoord te krijgen. Verder houden we intervisies, of op een ochtend in een mamacafé, of in een zoomcall via facebook, of via de verschillende appgroepen. Ook helpen we elkaar als we tijdens een geboorte met een vraag zitten. Binnen deze groepen hebben we elk onze meest passende achterwacht(en), die we kunnen inzetten als onze cliënten dat willen. Zonder al deze collega’s zou het werk veel eenzamer en moeilijker worden...

Bij In Bloei konden we een specialisatiedag bijwonen over borstvoeding, gegeven door lactatiekundige Teddy Roorda. Dat betekent niet dat ik deskundige ben, maar zeker specialist. Al was het maar dat ik onze kinderen zelf kon voeden, de één wat langer dan de ander. Verder heb ik banden met verschillende lactatie-groepen en heb uiteraard het boek van La Leche League bestudeerd.

Daarnaast mocht ik de eerste lichting zijn die in het voorjaar van 2022 de opleiding tot ‘postpartumdoula en babyverzorgingsspecialist’ mocht volgen bij Farola van In Bloei, thuis! Inmiddels is het curriculum uitgebreid, maar wij krijgen de updates ook, dus blijven bij. Als doula krijg je altijd vragen over hoe het gaat na de bevalling. Het leek me een erg geschikte uitbreiding van mijn kennis als ik deze opleiding ook ging volgen. Natuurlijk heb ik de ervaring van onze eigen vier, maar kennis nemen van meningen van anderen en onderzoeken die gedaan zijn, is altijd een plus. En wie weet kan ik verse ouders verder helpen in hun postpartum-tijd...

Omdat ik ooit sportmassage heb gedaan, ben ik heel erg geïnteresseerd in hoe het lijf werkt. Wat er gebeurt met de botten, gewrichten, pezen en spieren. Zeker tijdens zwangerschap en geboorte! Om mijn kennis op een goede manier te kunnen toepassen tijdens die zwangerschap en geboorte, heb ik de specialisatie voor zwangerschapsmassage en postpartummassage gevolgd. Ook in het voorjaar van 2022. Dit was bij de geweldige docenten van BiA in Amsterdam! Heel intensief, heel intiem, heel gedegen.

Ondertussen heb ik de opleiding tot docent Relaxed Bevallen gedaan. Ontwikkeld door Georgina Kwakye die ook het boek schreef en ons de cursus kon geven vanuit Spanje! De principes van hypnobirthing/mindfulness staan me zeker aan, maar soms wordt het me te zweverig. Zo niet deze insteek, lekker met de voetjes in de praktijk en vooral heel erg hands-on. Niet dat ik voorlopig de neiging heb om hele klassen dit principe uit te reiken, maar ik neem het zeker mee in m’n begeleiding. En wie weet...

Begin 2023 was het tijd voor een specialisatiedag over de begeleiding van de zogenoemde verliesgeboorten. Dit werd gegeven door onze geliefde doula Lau, die gespecialiseerd is in rouw tijdens of na de geboorte. Omdat we het gaan tegenkomen in de geboortezorg, vond ik een specialisatie op het vlak van rouw en verliesgeboorten heel belangrijk. Ik ben (nog) geen rouwdoula, maar heb handvaten gekregen om een eventuele rouwperiode tijdens zwangerschap of geboorte te begeleiden. Daarnaast mag ik altijd ruggenspraak houden met onze docente. Ook een hele zware en moeilijke periode komen we samen met de cliënt(en) uit.

En dan heb ik natuurlijk allerlei dromen over wat ik nog meer wil bestuderen. Mijn hoofd staat nooit stil en er is altijd iets interessants om te leren. Tegelijk met de studie voor het vak doula, ben ik ook begonnen met een studie psychologie, aan de Open Universiteit. Ik bedoel maar. Superinteressant! En het past naadloos aan het vak van geboorte-coach natuurlijk. Mijn interesse voor het functioneren van het menselijk lichaam leidt me ook in de richting van een opleiding bij een fysiotherapeut in de VS die de Body Ready Method onderwijst. Gelukkig is dat ook online, hoewel ik niet op zie tegen een eind reizen, is me dit toch even te ver.

We zijn ooit wel voor een opleiding ver gaan reizen, voor missie/hulpvlieger zijn we een paar maanden naar Missouri geweest, voor een family Discipleship Training School waren we ruim een half jaar in Britisch Columbia en omgeving. Maar toen we de kinderen in ons Nederlandse schoolsysteem wilden hebben, zijn we in Nederland gebleven. Ze uitbesteden naar een kostschool vinden we niet eerlijk naar ze, we hebben ze gekregen als uitbreiding van ons gezin, niet als hip aanhangsel wat je even aan de kant kunt zetten als iets niet uitkomt of niet handig is.

Verder heb ik van alles bestudeerd, van tuinarchitectuur via Technische Natuurkunde tot Moleculaire Wetenschappen en Pastoraal werker. Voor mijn lijf gebruik ik het liefste aikido, zwemmen en bodybuilding, maar door mijn bekkeninstabiliteit heb ik een revalidatietraject moeten doen, en daardoor moet ik nu even rustig aan doen. Dat is heel lastig... maar komt weer goed.

Dat was mijn voorstelrondje. Nu jij... ;)

Locatie

Contactgegevens

Cannenburg 55,
3328AT, Dordrecht

06-13772020

www.douladiana.nl

diana@dianakarsijns.nl