Vrij vroeg in mijn zwangerschap ontstond het idee om op zoek te gaan naar een doula. Omdat ik zelf verloskundige ben weet ik als geen ander hoe belangrijk goede voorbereiding is en hoeveel invloed je zelf kunt hebben op het verloop van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Maar ook dat dit anders kan lopen dan je hoopt of verwacht. Ik wilde heel graag thuis bevallen in mijn vertrouwde omgeving met fijne mensen om me heen en zonder fratsen. En als het toch anders zou lopen wilde ik dat er iemand bij was die mij en mijn vriend Laurens kent, weet wat we willen en kritisch is ten opzichte van interventies. Want ik zie in mijn werk vaak na 1 interventie een waterval van interventies ontstaan en dat wilde ik zoveel mogelijk voorkomen.

Ook de ondersteuning die een doula kon bieden aan Laurens vond ik belangrijk. Grappig genoeg heb ik als verloskundige een vriend die niet zo goed tegen bloed, naalden en andere medische dingen kan. Hij bereidde iedereen er al op voor dat hij flauw zou vallen. Een doula weet hoe een bevalling verloopt en zou hem dus kunnen vertellen of het verloop normaal was en wat er ging gebeuren. Maar ook wat hij kon doen om mij te ondersteunen zodat we het echt samen konden doen. Zo zou ik me geen zorgen hoeven maken over Laurens en me volledig op de bevalling kunnen concentreren.

Genoeg redenen dus om eens te gaan googlen. Bij ons in de omgeving zijn niet veel doula’s dus kwamen we al vrij snel bij Marlies terecht. Haar mooie duidelijke site sprak me aan. Vanaf de eerste kennismaking voelde het contact met Marlies vertrouwd en warm. Tijdens mijn zwangerschap is ze een aantal keer bij ons thuis geweest ter voorbereiding op de bevalling. Ik kreeg oefeningen om mij lichamelijk voor te bereiden. We kregen informatie, boeken en mooie inspirerende filmpjes om ons geestelijk voor te bereiden en tips en technieken om te ontspannen. Ook werden onze wensen besproken en opgeschreven in een wensenplan voor de bevalling. Marlies is een keer mee geweest naar de verloskundigen, die enorm open stonden voor de samenwerking met onze doula.

En toen was het moment daar. Twee dagen voor mijn uitgerekende datum braken ‘s nachts mijn vliezen en kreeg ik krampen. Marlies was aan het begin van de middag bij ons toen ik goede weeen had en ging pas meer dan 12 uur later weer weg toen onze zoon Guus geboren was. Al die tijd was ze aanwezig op een geruststellende en vertrouwen gevende manier. Ze sleepte me door de momenten waarop ik het moeilijk had, hielp me met oefeningen om de ligging van de baby te optimaliseren en stimuleerde Laurens om mij te ondersteunen. We deden het echt samen met een superteam van doula, verloskundige en kraamzorg om ons heen. Met allemaal hetzelfde doel, namelijk een mooie bevalling en een gezonde moeder en kind. En dat is gelukt! Ik ben prachtig thuis in mijn eigen bed bevallen zonder interventies. Een betere start als gezin hadden we ons niet kunnen wensen. Het was pittig, maar ik kijk ontzettend positief terug. Natuurlijk heb ik het uiteindelijk zelf gedaan maar ik ben ervan overtuigd dat de begeleiding van Marlies heeft bijgedragen aan een goede uitkomst.

Marlies heeft prachtige foto’s gemaakt tijdens de bevalling en deze verwerkt in een fotoboek met ons bevallingsverhaal. Een ontzettend mooi en waardevol aandenken.

Wat heb ik aan veel mensen uit moeten leggen wat een doula is, doet en waarom wij voor de begeleiding van een doula hebben gekozen. Wat jammer dat dit beroep zo onbekend is! Terwijl een doula voor iedere zwangere vrouw en haar eventuele partner en gezin zoveel kan betekenen. Want wat hebben wij veel gehad aan en geleerd van onze doula Marlies. Als het ons in de toekomst gegund is om een tweede kindje te krijgen hoop ik dat Marlies hier opnieuw bij kan en wil zijn.

Terug naar ervaringsverhalen